/ iStock/Getty Images
Няколко културни институции в Германия организират концерти за набиране на средства за Украйна на фона на продължаващата руска инвазия, а режисьор от Виена призова за подкрепа за руските артисти, които също са засегнати от войната, съобщи ДПА.

Берлинската филхармония организира концерт за солидарност с Украйна на 15 март с участието на тенора Роналдо Виясон, цигуларката Лиса Батиашвили и пианиста Кирил Герщайн с Германски симфоничен оркестър-Берлин и Рундфункхор, каза говорител на оркестъра.

Артистите обединяват усилия, "за да изпратят силен сигнал за вир и свобода и за да протестират чрез музика срещу атаката на руския режим срещу Украйна,  която нарушава международното право", каза говорителят. Приходите от билетите ще отидат за благотворителност.

Концертът за солидарност, проведен в Дрезден в неделя, е набрал 20 000 евро за Украйна.

Оркестър Щатскапеле в Шверин ще изпълнява химна на Европа - "Ода на радостта" от Девета симфония на Бетовен в началото на концертите си, за да изрази подкрепата на оркестъра за мир и братство, каза директорът на оркестъра Геза Йоханс.

Музикантите са събрали дарения за провинциалния съвет за бежанците. Театърът на Мекленбург в Шверин организира благотворителна кампания на всичките си прояви.

Междувременно директорът на фестивала в Залцбург Маркус Хинтерхаузер призова за подкрепа към руските артисти, вместо да бъдат  отлъчвани. Културните институции трябва да вземат предвид какво казват водещи руски артисти за агресията на Москва, коментира той в предаване на обществената телевизия ORF.
БТА