Опозицията печели изборите в Нова Зеландия, премиерът призна поражението си
Опозицията печели изборите в Нова Зеландия, премиерът призна поражението си / снимкa: БГНЕС
Опозиционната Националния партия спечели парламентарните избори в Нова Зеландия, слагайки край на деветгодишното управление на Лейбъристката партия на премиера Хелън Кларк, предаде ДПА.

Кларк поздрави водача на консервативната Национална партия Джон Кей, който ще стане следващият министър-председател и съобщи, че тя ще си подаде оставката като лидер на Лейбъристката партия заради загубата на изборите.

Кей, който е на 47 години, е бивш валутен дилър и е най-богатият член на Камарата на представителите. Към него ще се присъедини в дясноцентристка коалиция партията Акт Нова Зеландия, която спечели три места. Говорейки за международната финансова криза, Кей призова за единство, като се ангажира да работи за създаването на една по-благоденстваща Нова Зеландия, но предупреди: "Пътят пред нас може да бъде доста стръмен". Той обеща да ръководи правителство, "което да служи на интересите на всички новозеландци" и заяви, че ще води преговори за сътрудничество с Партията на маорите.

Преди още да са потвърдени окончателните резултати от изборите, новозеландската телевизия прогнозира, че Националната партия и нейните съюзници ще имат 65 места в новия парламент от общо 122 срещу 52 за Лейбъристката партия и коалиционния й партньор Партията на зелените.

Премиерът на Нова Зеландия Хелън Кларк призна поражението си в парламентарните избори, предаде Асошиейтед прес. Пред свои привърженици, събрали се в очакване на изборните резултати, тя заяви: "Това не е нашата вечер".Кларк поздрави Джон Кей затова, че ще стане следващият министър-председател и съобщи, че тя ще подаде оставката като лидер на Лейбъристката партия заради загубата на изборите.

Победата на Кей слага край на почти десетгодишното управление на Кларк, която ще остане в историята на Нова Зеландия като една от най-дълго управлявалите жени, избрани с демократични избори. Преброяването на бюлетините още не е приключило, но от досегашните неокончателни вече е ясно, че Националната партия на Кей и нейните съюзници печелят 64 места в 122-членния парламент, предаде ДПА. Лейбъристите и техните съюзници от Зелената партия ще имат 53 места.

Предполага се, че Партията на маорите, коренното население на Нова Зеландия, ще получи поне пет от седемте места, запазени за малцинството, което представлява. Очаква се, че Партията на маорите ще подкрепи новото правителство, макар да остане извън управляващата коалиция.