Опитът за преврат в Бурунди се провали, ген. Ниомбаре е арестуван
Опитът за преврат в Бурунди се провали, ген. Ниомбаре е арестуван / БГНЕС

Извършеният в Бурунди опит за преврат изглежда беше неуспешен, след като от президентската канцелария заявиха, че президентът Пиер Нкурунзиза се е върнал в страната, предаде Асошиейтед прес

Улиците на столицата Бужумбура тази сутрин бяха спокойни след вчерашните боеве между правителствените войски и силите, подкрепящи генерал Годфроа Ниомбаре, който в сряда обяви, че отстранява президента. По главен път в южната част на страната има множество контролни пунктове на полицията, но иначе животът тече нормално.

Ген. Годфроа Ниомбаре е арестуван, съобщи президентски говорител, цитиран от Ройтерс. Преди това бяха задържани други офицери, подкрепили преврата. Запитан какво ще стане с генерала и останалите арестувани, говорителят отговори, че ще бъдат изправени пред правосъдието.

Въпреки днешната спокойна обстановка САЩ призоваха гражданите си да напуснат Бурунди. Американското посолство съобщи, че днес ще бъде затворено заради нестабилната обстановка.

Нкурунзиза беше в Танзания за участие в среща на високо равнище на Източноафриканската общност, посветена на положението в страната му. Късно снощи бурундийското президентство обяви, че президентът Нкурунзиза се е върнал в страната и поздравява полицията за проявения патриотизъм. Държавният глава обаче още не се е появил публично.

"Фокоде", една от най-изявените по време на протестите срещу президента организации на гражданското общество, призова днес демонстрациите да продължат, посочва Ройтерс. Нашето движение няма нищо общо с опита за преврат.

Протестите срещу намерението на Нкурунзиза да се кандидатира за трети мандат ще продължат, заяви Гордиен Ниюнгеко, заместник-председател на "Фокоде" - една от участвалите в протестите около 300 групи, представляващи гражданското общество.

Група младежи от столичното предградие Сибитоке, където в последните седмици често имаше протести, казаха, че са били предупредени от полицията, че ще бъдат третирани като бунтовници и по тях ще стрелят, ако излязат на демонстрация, отбелязва Ройтерс.

Водачите на метежа са се предали на властите, след което са били арестувани от силите, предани на президента Нкурунзиза, съобщи Франс прес.

"Решихме да се предадем. Надявам се, че няма да ни убият", казал ген. Ниомбаре по телефона за АФП.

Говорителят на метежниците - полицейски комисар Венон Ндабанезе - също потвърдил решението: "Сложихме оръжие. Обадихме се на министъра на обществената сигурност и на министъра на отбраната, за да им кажем, че сме се разоръжили", каза той по телефона точно преди да бъде арестуван заедно с втория човек в организацията на превратаджиите Сирил Ндайрукие и още един от водачите на метежа. Телефонът останал отворен и журналистът от АФП станал свидетел на ареста.

Над 105 000 души са избягали от Бурунди в съседните Танзания, Руанда и Демократична република Конго, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), цитиран от Ройтерс.

Според танзанийските власти край езерото Танганика са пристигнали над 50 000 бурундийци, които живеят при тежки условия.

Република Южна Африка осъди опита за заграбване на властта с неконституционни средства в Бурунди. Южноафриканският външен министър Майте Нкоана-Машабане заяви, че страната й ще подкрепи усилията на Източноафриканската общност да реши конфликта в Бурунди.

Източник: БТА