Опасна болест по дюлевите дървета напълно унищожи реколтата от традиционния есенен плод в съседна Румъния. Само за година производството е намаляло с над 25 пъти, сочат данните на Националния статистически институт на страната.
Заразени с т.нар. „огнен пригор“, дърветата – дори и стари, - умират за не повече от три месеца. Заболяването е причинено от бактерия, която напада цвета, листата, плодовете, клонките и стъблата на чувствителните растения.
Бактерията Erwinia amylovora засяга предимно костилковите и семчестите плодове, и зимува в заразените клонки. Рано през пролетта при влажно време, бактерията става активна и се отделя от раковините под форма на капчици, като навлиза в растенията през рани, устица, нектарници.
Веднъж проникнала, бактерията се размножава и разпространява интерцелуларно в заразените тъкани. Следва некроза и потъмняване на заразените органи. Инкубационният период е от 3-4 до 6-10 дни. През вегетацията бактерията се разпространява посредством дъждовната вода, насекоми (най- вече листни въшки). Благоприятни условия за развитие на болестта огнен пригор се създават при влажно време и чести валежи, както и при редуване на топли с хладни дни.
Огненият пригор като цяло не е нова болест за България, бактерията е открита през 1989 г. в Пловдивско, по круши и дюли. Единствената действаща, но радикална мярка, е изрязване на болките клонки и пълното им унищожаване чрез изгаряне.
Специалисти, обаче, се притесняват бактерията да не бъде внесена чрез заразени плодове у нас – ако това се случи, ще е катастрофа за българските производители.
В Румъния ситуацията е безпрецедентна - по данни на Националния статистически институт производството на дюли през миналата година е едва 5 тона срещу 126 тона година по-рано. Това налага масов внос на плода от Турция и Гърция. А производствените фабрики са принудени да купуват огромни количества дюли от Полша, за да продължат производството на сладка и компоти.
Заради слабата реколта, от износител, Румъния се превърна в един от най-големите вносители на дюли. Дори по време на пандемията от Ковид, Румъния изнасяше есенния плод за Унгария, Франция, Германия, като и 100% задоволяваше вътрешния си пазар.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Заразени с т.нар. „огнен пригор“, дърветата – дори и стари, - умират за не повече от три месеца. Заболяването е причинено от бактерия, която напада цвета, листата, плодовете, клонките и стъблата на чувствителните растения.
Бактерията Erwinia amylovora засяга предимно костилковите и семчестите плодове, и зимува в заразените клонки. Рано през пролетта при влажно време, бактерията става активна и се отделя от раковините под форма на капчици, като навлиза в растенията през рани, устица, нектарници.
Веднъж проникнала, бактерията се размножава и разпространява интерцелуларно в заразените тъкани. Следва некроза и потъмняване на заразените органи. Инкубационният период е от 3-4 до 6-10 дни. През вегетацията бактерията се разпространява посредством дъждовната вода, насекоми (най- вече листни въшки). Благоприятни условия за развитие на болестта огнен пригор се създават при влажно време и чести валежи, както и при редуване на топли с хладни дни.
Огненият пригор като цяло не е нова болест за България, бактерията е открита през 1989 г. в Пловдивско, по круши и дюли. Единствената действаща, но радикална мярка, е изрязване на болките клонки и пълното им унищожаване чрез изгаряне.
Специалисти, обаче, се притесняват бактерията да не бъде внесена чрез заразени плодове у нас – ако това се случи, ще е катастрофа за българските производители.
В Румъния ситуацията е безпрецедентна - по данни на Националния статистически институт производството на дюли през миналата година е едва 5 тона срещу 126 тона година по-рано. Това налага масов внос на плода от Турция и Гърция. А производствените фабрики са принудени да купуват огромни количества дюли от Полша, за да продължат производството на сладка и компоти.
Заради слабата реколта, от износител, Румъния се превърна в един от най-големите вносители на дюли. Дори по време на пандемията от Ковид, Румъния изнасяше есенния плод за Унгария, Франция, Германия, като и 100% задоволяваше вътрешния си пазар.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня