/ Gulliver/Getty Images
Продължаващата от месеци суша заплашва да утежни кризата с глада в Сирия, като доведе до лоши реколти и недостиг на пшеница, предаде ДПА, като цитира оценки на ООН.

Организацията на ООН по прехрана и земеделие очаква реколтата на пшеница тази година да бъде далеч по-слаба от миналогодишната, заяви представителят на агенцията в Сирия Майкъл Робсън.

Германската благотворителна организация "Велтхунгерхилфе" (Welthungerhilfe) предупреди, че броят на хората, които зависят от хуманитарна помощ, може да нарасне драстично. "Ситуацията на хората в Сирия по отношение на глада вече е напълно катастрофална", подчерта координаторът за Сирия Константин Витшел. Той добави, че организацията изпитва сериозно безпокойство по отношение на реколтата.

Рекорд: 82,4 млн. души са бягащите от войни, гонения и малтретиране

"Хората нямат останали резерви и не трябва да бъдат оставени сами срещу тази суша", призова той.

"Храната ще стане още по-оскъдна и цените на хляба, зеленчуците и плодовете ще продължат да нарастват".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие не съобщи конкретни цифри за очакваната реколта. Представител на кюрдския автономен регион в северната част на Сирия заяви, че очаква реколтата да отбележи спад от 45 на сто.

Един убит и няколко ранени руски военни в Сирия


Северният регион е смятан за жизненоважен за снабдяването на страната с пшеница.

По данни на Световната програма на ООН по прехраната около 12 милиона сирийци, или близо 60 на сто от населението, нямат достатъчно храна.
БТА