ООН стана свидетел на словесен конфликт между Русия и Грузия
ООН стана свидетел на словесен конфликт между Русия и Грузия / netinfo

Грузинският президент Михаил Саакашвили каза пред световните лидери вчера, че Русия продължава да се намесва във вътрешната политика на неговата държава, а поведението й е "неразумно и опасно", съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

В речта си пред Общото събрание на ООН Саакашвили обвини Русия, че се опитва на манипулира съобщенията за инцидент в отцепническия район Абхазия. Миналата седмица грузинските сили убиха там двама руски офицери. Саакашвили каза, че твърденията на високопоставен руски официален представител, че убитите са невинни, са "неконструктивни, неоснователни и напълно неверни". Грузинският президент обещава да възстанови контрола на неговата страна над отцепилата се територия и обвинява руснаците, че подкрепят сепаратистите.

"Човек трябва да се зачуди - какво прави подполковник от руската армия в грузинските гори, организирайки и ръководейки група от въоръжени бунтовници на терористична мисия?" попита грузинският президент.

Веднага след речта на Саакашвили, посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин каза пред репортери, че мъжете били инструктори в "антитерористичен тренировъчен център" и били убити на 20 септември с удари с нож и изстрели в главата.

Чуркин допълни, че е повдигнал въпроса при консултации в Съвета за сигурност на ООН вчера вечерта.

"За нас това е още една проява на курса на действие, който за жалост грузинските власти следват напоследък. Те правят всичко, за да задълбочат напрежението," каза Чуркин.

Грузия и Русия са влизали в конфликт нееднократно от 2003 г., когато Саакашвили пое властта след подкрепяна от Запада революция. Русия се противопоставя на заявената решителност на Саакашвили да вкара страната си в НАТО и ЕС, а Тбилиси обвинява Москва, че се опитва да се намесва във вътрешните работи на Грузия.

През август Грузия обвини Москва, че два руски самолета са навлезли в нейното въздушно пространство, а един от тях е пуснал ракета, която не се е взривила. Русия отрече твърденията, въпреки че две групи независими експерти, разследвали инцидента, потвърдиха, че грузинското въздушно пространство е било нарушено във въпросния ден три пъти, а нарушителите са идвали от руското въздушно пространство.