Цивилните жители в обсадените градове в Украйна имат спешна нужда от хуманитарна помощ, в противен случай ще умрат от глад. Това се казва в съобщение на Световната продоволствена програма (WFP), специализирана агенция на ООН за борба с глада в света, цитирано от Укринформ.

По данни на ООН 1,4 милиона украинци вече са получили някакъв вид помощ от организацията. До края на април тя трябва да обхване 2,3 милиона души, но за това е необходимо да се стигне до Мариупол, където над 100 хиляди души изнемогват без храна, вода и енергийни ресурси.

Ситуацията се усложнява и от факта, че поне 7 милиона украинци са избягали от домовете си във вътрешността на страната, а това е довело до влошавате на доставките на храна. Поне 60% от тях няма да могат да си осигурят храна, смята Организацията.

Призоваваме двете страни да ни осигурят достъп до хората в обсадените градове. Едно е хората да бъдат унищожени, друго е да умрат от глад“, призова изпълнителният директор на Програмата Дейвид Бийзли.

Според кмета на Мариупол поне 20 000 цивилни са загинали в града от началото на войната.

13 руски мобилни крематориума са били забелязани в Мариупол за почистване на улиците от телата на мъртви жители, съобщават местните власти.
БГНЕС