ООН даде старт на десетилетието за борба срещу настъпващите пустини
ООН даде старт на десетилетието за борба срещу настъпващите пустини / снимка: sxc.hu

ООН вчера даде старт на десетилетието за борба срещу настъпващите пустини, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Съответните церемонии се състояха едновременно в централата на Програмата на ООН за околната среда в Найроби, и в бразилския град Форталеза, по време на Втората международна конференция по въпросите на климата и развитието в полузасушливите райони.

Продължаващата деградация на земята - поради климатични промени, нерационално земеделие или неправилно използване на водните ресурси - представлява заплаха за продоволствената сигурност, води до глад сред най-остро засегнатите общности и лишава света от обработваеми земи, се посочва в изявление на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Всяка година 12 млн. ха обработваема земя се превръща в пустиня, което причинява загуби в земеделското производство за 42 млрд. долара, се казва още в изявлението, цитирано от БТА.

В глобален мащаб опустиняването заплашва 3,6 ха земя или 25% от сушата на планетата. Под заплаха е поставен животът на над един милиард души в сто страни, отбелязва ИТАР-ТАСС.