/ БГНЕС
Около 660 хиляди души са напуснали Украйна от началото на руската инвазия и са преминали в съседни държави, съобщи днес ООН, цитирана от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че този брой е със 100 хиляди по-голям от обявения от световната организация вчера. 

„Ситуацията изглежда се е превърнала в най-голямата за века бежанска криза в Европа“, каза на брифинг в Женева Шабия Манту, говорителка на службата на върховния комисар на ООН за бежанците.

Тя призова държавите да продължат да предоставят достъп на хората, които напускат Украйна, включително и на хора от трети страни, които са принудени да бягат от насилието.

„Подчертаваме, че не трябва да има дискриминация спрямо никой човек или група“, заяви Манту. 

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) междувременно съобщи, че някои нейни наблюдатели са блокирани в Харков и Херсон заради водените там боеве.

Някои наблюдатели в сравнително по-спокойните източни региони Луганск и Донецк също все още не са евакуирани, уточни ОССЕ, цитирана от ДПА. 

Базираната във Виена организация обяви в петък, че ще евакуира своите служители, които са на специална мисия, която наблюдава и регистрира нарушенията на споразумението за спиране на огъня между Киев и подкрепяните от Русия бунтовници в Източна Украйна.
БТА