/ Gulliver/Getty Images
24% от населението на Венецуела, което ще рече 7 млн. души, се нуждаят от хуманитарна помощ, а недохранването и болестите в страната се увеличават, показва доклад на ООН, цитиран от АФП.

Докладът е бил предаден на президента Николас Мадуро, който обвинява за тежката криза в страната американските санкции и опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който настоява за оттеглянето му.

ООН призова да се избегне насилието във Венецуела

Според документа от 45 страници, който цитира данни от венецуелски университети, през 2018 г. повече от 94% от населението е живяло в бедност, а 60% - в крайна бедност.
Консумацията на месо и зеленчуци между 2014 и 2017 г. е намаляла драстично, а тази на мляко е спаднала със 77%. Около 3,7 милиона души страдат от недохранване, като това се отнася за 22% от децата под петгодишна възраст.

Поради липсата на достъп до питейна вода във Венецуела се връщат болести като туберкулоза, дифтерит, малария и хепатит А.

ЕС осъди използването на въоръжена сила от управляващия режим във Венецуела

Докладът напомня, че всеки ден страната напускат около 5000 души. Над 3,4 млн. венецуелци в момента са в положение на бежанци или мигранти в някои от съседните страни. "Необходими са много повече действия, за да се отговори на нарастващите нужди на венецуелското население", подчертават авторите на доклада.
БТА