Върховният комисариат на ООН за правата на човека съобщи, че от началото на войната в Украйна са регистрирани близо 10 000 смъртни случая на цивилни, предаде ДПА.

Нов доклад, публикуван днес, сочи, че има 9444 смъртни случая и 16 940 пострадали, откакто Русия започна инвазията си в съседна Украйна през февруари 2022 година. Общо 500 деца са убити, но действителният брой вероятно е много по-висок, отбелязва ДПА. Върховният комисариата на ООН за правата на човека подчерта, че данните не са точни, тъй като от много райони липсва информация.

Това важи най-вече за градове като Мариупол, Лисичанск или Северодонецк, които бяха окупирани от руските сили след дълъг период на ожесточени сражения, което прави събирането на данни по-трудно. Киев също се опасява, че са убити хиляди или десетки хиляди украинци повече от официално регистрираните. 

Русия поднови въздушните атаки над Одеска област, трима души са ранени

Според потвърдените данни на ООН по-голямата част от хората - 7339 от тях - са загубили живота си в райони на Украйна, които са обстрелвани от Русия. В регионите, окупирани от руските войски, са убити 2105 души.

В източните Донецка и Луганска област, където се водят сражения, има много повече жертви и от двете страни на фронта, отколкото в столицата Киев, Централна и Западна Украйна.

Докладът на ООН сочи, че повече убити граждани е имало в първите месеци на войната, а през пролетта и лятото на 2023 г. между 170 и 180 цивилни губят живота си всеки месец.
Анелия Пенкова/БТА