/ БГНЕС
Глобалният напредък в областта на правата на жените бързо се влошава, предупреждава генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и заяви, че за постигането на все по-далечната цел за равенство между половете ще са необходими още три века.

"Равенството между половете става все по-далечно. При сегашното развитие на събитията ООН Жени го поставя на 300 години разстояние", заяви Гутериш в реч пред Общото събрание на ООН преди Международния ден на жената 8 март.

"Правата на жените са обект на злоупотреба, заплахи и нарушения по целия свят: майчина смъртност, момичета, прогонени от училище, болногледачи, лишени от работа, и деца, принудени да сключват ранни бракове. Напредъкът, извоюван в продължение на десетилетия, изчезва пред очите ни ", допълни той, съобщава АФП.

Той изтъкна особено тежките условия в управлявания от талибаните Афганистан, където жените и момичетата са напълно изключени от обществения живот. Той не назова други конкретни държави, но подчерта посегателството върху сексуалните и репродуктивните права на жените, както и опасността, пред която са изправени момичетата, които всеки ден ходят на училище в много страни, като дори рискуват да бъдат отвлечени. Иран също не беше споменат, след като в края на миналата година беше изключен от Комисията по статута на жените заради репресиите срещу ръководения от жени бунт от септември миналата година.

Гутериш подчерта също как патриархатът и дискриминацията са изключили жените от областите на науката и технологиите, като посочи за пример, че жените представляват само три процента от носителите на Нобелова награда в тези сектори.

Правителствата бяха призовани към колективни действия, заедно с гражданското общество и частния сектор, за да осигурят образование, съобразено с пола, да подобрят обучението за придобиване на умения и да инвестират повече в "преодоляване на цифровото разделение между половете".

"Патриархатът дава отпор. Но и ние също, Организацията на обединените нации е с жените и момичетата навсякъде." добави Гутериш.
БГНЕС