/ ThinkStock/Getty Images
24-годишният онкоболен Маркъс Джоунс от шотландския град Гленротес внезапно проговори на френски, забравяйки родния си език по време на пристъп на болка, разказва „Дейли мейл”.

Мъжът започнал да страда от главоболие през септември 2021 година. Лекарите диагностицираха Джоунс с епилепсия, но по-нататъшното изследване разкри тумор в тилния лоб. Пациентът започва да има проблеми със зрението и паметта и често усеща "мъгла в главата си".

По време на една от атаките Джоунс внезапно забравил родния си език. "Беше ужасно. Погледнах към приятелката си и се опитах да кажа, че имам припадък, но можех да мисля и да говоря само френски“, спомня си той. Няколко минути по-късно, когато състоянието на мъжа се нормализира, той отново заговори на английски.

Джоунс ще трябва да се подложи на операция за отстраняване на злокачествен тумор, но рискува да загуби зрението си.

„Звучи налудничаво, но исках да съм буден по време на операцията, за да мога да кажа на лекаря, ако имам проблеми със зрението си“, казва мъжът. Според хирурга може да бъде отстранен най-малко 70 процента от тумора на пациента.

Джоунс отбеляза, че не би посмял да се подложи на операцията, ако не е баща на едногодишния син на Финник.

„Надявам се и в същото време изпитвам страх. Част от мен би искала да има повече време, за да реша дали имам нужда от операция, но всичко се промени благодарение на моето малко семейство. Трябва да съм сигурен, че ще живея дълго, така че това е по-малката от двете злини “, сподели той преживяванията си.

По-рано беше съобщено за подрастващ от Нидерландия, който забрави родния си език за един ден и проговорил на английски, след като се събудил от упойката за операцията. Освен това момъкът не разпознал собствените си родители и бил сигурен, че се намира в американския щат Юта, където никога не е бил.
БГНЕС