Олена Зеленска
Олена Зеленска / БТА
Украинската първа дама Олена Зеленска призова в емоционална реч работещите в технологичния сектор по целия свят да създадат иновации за възпиране на Русия и спасяване на хората в родната ѝ страна, предаде Ройтерс.

"Дистопиите, за които четем в научнофантастичните романи, са по-близо до нас, отколкото предполагате", каза Зеленска пред аудиторията в препълнената зала при откриването на най-голямата технологична конференция в Европа "Уеб среща на високо равнище" (Web Summit) в Лисабон, докато показваше видеокадри от последствия от нападение с дрон в Киев. "Русия поставя технологиите в услуга на терора."

Зеленска определи технологиите като едно от "бойните полета" на руската инвазия в Украйна и добави, че технологично оборудване като дронове и ракети се използват "за убиване на хора", а не за спасяването им.

Съпругата на украинския президент призова присъстващите в залата, някои от които бяха с украински знамена, да измислят идеи "за спиране на терора, спасяване на хората и възстановяване на разрушенията".

По думите ѝ страната ѝ вече не може да инвестира във високи технологии в обекти като училищата, защото трябва да купува електрогенератори заради руските атаки по енергийната инфраструктура на Украйна.
БТА