Оланд: Имаме една от последните възможности за постигане на мир в Украйна
Оланд: Имаме една от последните възможности за постигане на мир в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че разговорите, водени от него и германската канцлерка Ангела Меркел с руския президент Владимир Путин са една от последните възможности да се избегне война, предаде Франс прес.

"Мисля, че това е един от последните шансове. Ако не успеем да постигнем трайно споразумение за мир, знаем отлично какъв е сценарият: той има едно име и се нарича война", каза Оланд, който се върна във Франция след разговорите до късно снощи с руския президент Владимир Путин и Ангела Меркел в Москва.

"Трябва да постигнем по-нататъшно сближаване на гледните точки, затова продължава този разговор", обясни Оланд. "Докато тази цел не бъде постигната и докато споразумението не бъде подписано, има риск", предупреди той.

"Заедно с Германия, Франция играе важна роля, но не може да успее сама. С Меркел няма да се борим сами, ние поехме нашата отговорност, сега всички други страни трябва да се покажат на висотата на това, което се очаква от тях", подчерта френският президент, визирайки президентите на Русия и Украйна.

Източник: БТА