Япония полети
Япония полети / БГНЕС
Сто петдесет и два полета бяха отменени в Япония заради приближаващия се тайфун Джондари, съобщи японската телевизия, цитирана от ТАСС.
 
Засегнати са най-вече маршрутите между Токио и големите градове Нагоя и Осака в централната и западна част на главния японски остров Хоншу. Очаква се тропическата буря да достигне дотам довечера. Отменени са и фериботи, които се движат покрай североизточното крайбрежие на Япония и в Токийския залив.
 

Заради приближаващия тайфун няколко района в съседните на Токио префектури Тиба и Канагава бяха предупредени за възможна евакуация в случай на силен дъжд. Тайфунът отначало трябваше да премине през територията на Япония, но в крайна сметка промени посоката си в непосредствена близост до Хоншу. Сега се движи с 40 км/ч на северозапад и може да премине през централната и западна част на Япония, а после да влезе в Японско море и да достигне бреговете на Корейския полуостров.
 
Според японската метеорологична служба скоростта на вятъра в епицентъра на тропическата буря е 40 м/с, а на поривите - над 50 м/с. Отбелязва се, че в западната и централната част на Япония за денонощие може да паднат между 250 и 400 мм дъжд.

В началото на месеца в Япония имаше силни дъждове заради тайфуна Прапирун, които предизвикаха свлачища и наводнения. В резултат на стихията загинаха над 225 души, а щетите възлязоха общо на над 76,7 милиарда йени (около 660 милиона долара).
БТА