Около 150 афганистански гимназистки са се натровили от водата в училище
Около 150 афганистански гимназистки са се натровили от водата в училище / Reuters

Около 150 афганистански ученички са се натровили, след като са пили заразена вода в гимназията си в Северен Афганистан, съобщиха властите, според които виновни за случилото се са консервативни радикали, които са против образоването на афганистанските жени, предаде Ройтерс.

След падането през 2001 г. на режима на талибаните, които бяха забранили образованието на жените и момичетата, девойките отново започнаха да ходят на училище, особено в Кабул. Периодично обаче се извършват посегателства срещу момичета, учители и училищни сгради, и това става предимно в по-консервативната южна част на страната, където талибаните се ползват с най-силна подкрепа.

Сто процента сигурни сме, че водата, която са пили в училище, е била отровена. Това е дело или на хора, които са против образоването на момичетата, или на безотговорни въоръжени лица, заяви говорителят на отдела за образование в северната провинция Тахар, Джан Мохамад Набизада.

Някои от натровените към 150 гимназистки, които получили главоболие и повръщали, са в критично състояние. Другите са се прибрали по домовете си след болнично лечение, посочиха властите.

Това не е епидемия от някаква болест, а умишлен акт на отравяне на ученичките, заяви Хафизула Сафи, ръководител на отдела за обществено здраве в провинция Тахар. Знаем, че водата е била отровена, тъй като по-големият резервоар, от който се черпи вода за съдовете със заразената вода, не е бил заразен, отбеляза той, цитиран от БТА.

Властите не обвиняват определена групировка, опасявайки се от отмъщение.

Миналата година афганистанското правителство заяви, че талибаните, които се опитват да си изградят по-умерен обществен образ, за да придвижат напред проучвателните мирни преговори, вече не са против това жените да получават образование. Бунтовниците обаче никога не са заявявали това гласно. Случвало се е ислямисти фундаменталисти да лисват киселина в лицето на жени и момичета, които отиват на училище.