Обзървър: Литвиненко искал дa шантажира Кремъл
Обзървър: Литвиненко искал дa шантажира Кремъл / netinfo

Починалият на 23 ноември в Лондон в резултат на загадъчно отравяне Александър Литвиненко смятал да шантажира служители на службите за сигурност и руски бизнесмени, твърди пред британския в. "Обзървър" рускинята Юлия Светличная, цитирана от АФП.

Според вестника Литвиненко влязъл в контакт в началото на тази година с университетската преподавателка Светличная в Уестминстър и й предложил да "направят бизнес заедно и да спечелят пари".

"Той ми каза, че ще шантажира множество влиятелни личности, включително олигарси и корумпирани представители на Кремъл", твърди Светличная

пред британския вестник. Според нея Литвиненко говорел за сума от 10 000 лири за всяко свое съгласие да спре оповестяването на документи, идващи от КГБ. Юлия Светличная твърди, че на бившия служител на КГБ не му стигали парите и бил абсолютно сигурен, че ще може да получи които документи пожелае.

Достъпът до подобни документи превърнал Александър Литвиненко във враг на Кремъл и на руските делови среди, твърди "Обзървър".

"Сънди мирър" съобщава, че британските служби за вътрешно разузнаване MI 5 са разпитвали през миналата седмица човек, който по всяка вероятност разполага с важна информация за смъртта на Литвиненко.