Обвиниха шофьор, че пречи на разследването за атентата срещу Бостънския маратон
Обвиниха шофьор, че пречи на разследването за атентата срещу Бостънския маратон / снимка: БГНЕС, архив

Американските власти предявиха обвинения на 23-годишен киргизстанец за възпрепятстване на разследването на терористичния атентат, извършен през април 2013 г. на Бостънския маратон, съобщи ИТАР-ТАСС.

Младежът, работещ като шофьор на такси, скрил от полицията, че е познавал основните заподозрени за атентата - братята Тамерлан и Джохар Царнаеви, посочиха служители на прокуратурата в Бостън. Той е обвинен в унищожаване на улики и даване на невярна информация на следователите.

По данни на властите киргизстанецът е ходил на планински поход с Тамерлан Царнаев, обсъждал е с него религиозни и философски теми. След атентата обаче той отрекъл пред полицията, че е общувал с братята, опитал се да се отърве от телефона, с който е поддържал контакт с тях, и дори е изтрил от историята на интернет браузъра си търсенията, свързани с експлозията на Бостънския маратон, предава БТА.

Посочва се още, че в деня на атентата той е обядвал с братята. Въпреки това не са му предявени обвинения за съучастничество в престъплението и той ще бъде изправен пред съда в близките часове, посочи ИТАР-ТАСС.