/ БТА
Тя е задържана докато полага цветя на гроба му
Московски съд постанови руската журналистка, отразявала съдебните процеси срещу покойния руски опозиционер Алексей Навални и други дисиденти, да остане в ареста до завършването на разследване и провеждането на съдебен процес по обвинение в "екстремизъм", предаде Асошиейтед прес.

Журналистката Антонина Фаворска бе арестувана по-рано този месец. Районен съд в Москва постанови днес тя да остане в предварителния арест до 28 май.

Изслушването бе проведено при закрити врата по искане на следователите, което бе удовлетворено от председателя на съда. Фаворска и нейният адвокат протестираха срещу решението, съобщи независимият новинарски сайт "Медиазона".

Осъдиха на две години затвор руски журналист, други петима са били арестувани

"Категорично съм против провеждането на процеса при закрити врата. Медиите трябва да знаят какво се случва тук, в какво ме обвиняват", цитира изданието думи на Фаворска.

Тя е обвинена, че е събирала материали и е създавала и редактирала видеоклипове и публикации за Фонда за борба с корупцията на Навални, който е категоризиран като "екстремистка организация" от руските власти. Ето защо Фаворска е обвинена в участие в "екстремистка организация" - престъпление, което се наказва в Русия с до шест години затвор.

Неправителствената организация ОВД-Инфо съобщи, че Антонина Фаворска е била задържана на 17 март, след като положила цветя на гроба на Навални. Прекарала 10 дни в ареста, след като била обвинена в неподчинение на полицията, но когато този период на задържане приключил, властите отново ѝ повдигнали обвинение и ѝ наредили да се яви днес в съд в Москва, пояснява ОВД-Инфо.

Кира Ярмиш, говорителка на Навални, заяви, че Фаворска не е публикувала нищо в сайтовете на фонда и предположи, че руските власти са се насочили към репортерката заради журналистическата ѝ работа.

Фаворска е един от шестимата журналисти, задържани в Русия този месец, съобщи вчера организацията за защита на правата на журналистите "Репортери без граници".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА