Обстановката в Сърбия преди изборите в неделя е спокойна
Обстановката в Сърбия преди изборите в неделя е спокойна / cнимкa: Sofia Photo Agency

Според прищинската преса, със сръбски избори в Косово, Сърбия обявява своеобразна политическа и дипломатическа война на ЮНМИК, ЕУЛЕКС и КейФОР.

Косово и Запада на 12 май ще влязат в най-проблематичната и рискована фаза на косовските събития, казва вестник „Зери”. Същевременно ЮМНИК и косовското правителство вече дни наред напомнят, че местните сръбски избори на косовска територия са неприемливи и нелегитимни и техните резултати няма да бъдат признати. Според сръбската изборна комисия всички бюлетини и изборни материали вече се намират в Косово и там косовските сърби ще гласуват в 23 общини.

Според специални съобщение на КейФОР и на косовската полицейска служба обстановката в цяло Косово в навечерието на изборите е мирна. Няма да има засилено полицейско присъствие в сръбските анклави в Косово, но ситуацията ще се следи специално. Косовските служби за сигурност оценяват, че обстановката е под контрол и няма необходимост заради изборите да се увеличи допълнително полицейското и военното присъствие в сръбските анклави, но те са готови да реагират при евентуални проблеми.

Говорителят на КейФОР днес каза, че обстановката в Косово е стабилна и няма да има засилено присъствие на международните сили заради сръбските избори.

Разделеният на северна и южна част от река Ибър град Косовска Митровица днес живее своя особен живот между Косово и Сърбия. В южната, но и в северната част, кафенетата са пълни с хора, които въобще не се интересуват от сръбските избори. Албанците казват, че не разбират как избори могат да се провеждат в чужда държава.