/ iStock/Getty Images
Една от най-висшите съдебни инстанции в ЕС анулира замразяването на авоарите на седем бивши украински представители, обвинени, че са източили държавни средства в собствена изгода, предадоха световните агенции.

Решението е на Общия съд, който е съставна част от Съда на Европейския съюз в Люксембург. Общият съд уточни, че сред тези седем представители са бившият украински президент Виктор Янукович и един от синовете му.

Според Общия съд Съветът на ЕС - инстанцията, обединяваща страните членки на ЕС - е трябвало да провери дали украинското правосъдие е спазило правата на седемте украинци, преди да вземе решение за удължаване на замразяването на техните авоари.

Осъдиха задочно Виктор Янукович на 13 г. затвор за държавна измяна

Решението за замразяване на авоарите на тези лица беше взето за първи път през 2014 г., когато те бяха обект на предварителни разследвания в Украйна за отклоняване и незаконен трансфер извън страната на обществени средства. Разследванията приключиха със започване на наказателна процедура в Украйна, което накара Съветът да удължи решението си от 2014 г. на няколко пъти. Именно някои от тези удължавания бяха оспорени от Виктор Янукович и останалите украинци.

За бившия президент и един от синовете му Общият съд анулира удължаванията на замразяването на авоарите от 2016 г. и 2017 година. Двамата оспорват и удължаванията от 2018 г. и 2019 г., но засега съдът не се е произнесъл по тях. За другите украинци Общият съд анулира удължаванията, решени през март 2018 г.
 

 Виктор Янукович
Guliver/Getty Images



Европейските страни могат да обосноват приемането на санкции или запазването им въз основа на решение на трета страна, като например Украйна. Но те трябва да проверят дали това решение на третата страна е взето при спазване на правата на защита и правото на ефективна юридическа закрила на съответните лица, постанови Общият съд. Никакъв елемент обаче не позволява да се установи, че Съветът е проверил дали има спазване на гореспоменатите права, констатира Общият съд, който е първоинстанционен.

Сега Съветът може да сезира Съда на Европейския съюз, ако има намерение да оспорва решението на Общия съд.
 
БТА