Премиерът на РС Македония Зоран Заев реши да не се оттегля от поста. Това се случи по-малко от две седмици след като партията му загуби кметските избори и Заев обяви, че ще подаде оставка като министър-председател и лидер на СДСМ.

"Взето е решение за отлагане на двете оставки. По тях нито дебатираме, нито пък решавахме. Когато подадох оставките си на 31 октомври аз казах, че ще помогна за запазването на парламентарното мнозинство и ще работя то да се увеличи, ако има възможност. Такава е отговорността пред държавата и народа. Съвсем логично е да работя за този процес", заяви Заев.

Заев не подаде оставка, опозицията внася искане на вот на недоверие

Македонският премиер говори след заседанието на ръководството на партията, което реши да отложи оттеглянето му.

"Искрено очаквам да има стабилизиране на демократичното парламентарно мнозинство. И преди всичко онова, което е с евроатлантическа ориентация, в подкрепа на мултиетническото ни общество, което подкрепя добросъседските отношения и положителните реформи в страната. Поради всички тези причини полагаме и сегашните усилия. Отново подчертавам, че на 31 октомври аз казах, че оставам за да помогна за запазването на парламентарното мнозинство и дори да се увеличи, ако има възможност. В близките дни ще разберем какво ще стане", каза още Зоран Заев след заседанието на ръководството на управляващия Социалдемократически съюз.

Премиерът съобщи, че на заседанието на СДСМ е взето решение за полагане на максимални усилия за запазване на парламентарното мнозинство.

.Зоран Заев подаде оставка

"Много е важно страната да не се връща към миналото, към разправии, както вътре в страната, така и навън, да бъдат застрашени евроатлантическите процеси на държавата. Освен това ние се намираме в условията на пандемия, на енергийна криза. Правителството днес взе сериозни решения по тези въпроси. Отговорността е важна, не само за всеки един гражданин, но и на политиците", каза Заев и поясни: Категорично става въпрос за временно отлагане /на оставките, бел.ред./ с цел да се опитаме да съхраним парламентарното мнозинство в полза на СДСМ.

БГНЕС