Македонският премиер социалдемократ Зоран Заев
Македонският премиер социалдемократ Зоран Заев / БГНЕС

След като премиерът на РС Македония Зоран Заев не подаде оставка до 14.30 часа в понеделник, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ внесе в парламента искане за гласуване на вот на недоверие на правителството

.Зоран Заев подаде оставка

Под искането са се подписали 61 народни представители. В македонския парламент има общо 120 депутати. "Внесохме искането за гласуване на недоверие на кабинета на Зоран Заев. Очакваме председателят на парламента да свика заседание, на което да бъде гласувано недоверието. След това ще започнат преговори за съставяне на ново политическо правителство", каза депутатът и зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски. Според него в момента се "водят интензивни преговори и до четвъртък очаква това мнозинство от 61 народни представители да се увеличи".

Заев няма намерение да протака оставката си

Настоящият премиер на РС Македония хвърли оставката си след изборната загуба на втория кръг на местните избори. До момента обаче тази оставка не е официално подадена.

Заради жаждата за власт те са готови да жертват държавата, а народът да страда, написа Зоран Заев минути след като стана ясно, че опозицията е внесла искане за вот на недоверие срещу ръководения от него кабинет.

"През последните дни станахме свидетели как са поставени под опасност Преспанският договор, Договорът за приятелство и добросъседство с България, Охридското споразумение, проектът едно общество за всички, както и мирът на гражданите в страната и добрите отношения със съседите. Тази държава, обаче има народ и граждани, демократи, борци, политици и партии, които няма да позволят Мицкоски, Апасиев и Груевски да поробят и унищожат държавата отново", пише още Заев и подчертава, че "зад тази кауза гордо се изправят мнозинството от гражданите и мнозинството от депутатите в парламента". "Демокрацията, свободата, солидарността и заедността са нашите ценности", пише още Зоран Заев.

БГНЕС