Обезвредиха бомба в католическо училище в Белфаст
Обезвредиха бомба в католическо училище в Белфаст / снимка: Reuters, архив

Британски сапьори обезвредиха взривно устройство в католическо училище „Св. Тереза” в западната част на Белфаст, съобщи агенция KAI.

Според представители на местната полиция в миналото екстремисти неколкократно са поставяли бомби в католически училища, а в отговор бойци на ИРА са палели сгради на протестанти. До момента нито една екстремистките организации, действащи в Северна Ирландия, не е поела отговорност за залагането на взривното устройство в училището.

На 10 април 1998г. в двореца Стормонт край Белфаст бе подписано Белфасткото споразумение, известно като Белфастко споразумение от Разпети Петък за мирно уреждане на конфликта в Северна Ирландия. В споразумението се предвиждаше пълно разоръжаване на всички въоръжени групировки, създаване на собствени органи на законодателната и изпълнителната власт в Ълстър, включително и на северноирландска полиция, с по равно представени католици и протестанти, уточнява БГНЕС.

Според документа Република Ирландия официално се отказва от териториални претенции върху шест северни графства на острова, влизащи в състава на Обединеното кралство и Северна Ирландия. Споразумението доведе до значителен спад на екстремизма в региона, но въпреки това все още има инцидентни терористични действия.