Обесиха единствения оцелял извършител на атентатите в Мумбай от 2008 г.
Обесиха единствения оцелял извършител на атентатите в Мумбай от 2008 г. / снимка: Reuters

В Индия беше екзекутиран Мохамад Аджмал Касаб, единственият оцелял извършител на атентатите в Мумбай през 2008 година, съобщи Ройтерс, като се позова на индийското вътрешно министерство.

През август Върховният съд на Индия потвърди смъртната присъда на Касаб за нападенията, отнели живота на 166 души, а индийският президент отхвърли молбата му за помилване. Днес сутринта в 7.30 часа местно време /2 ч. по Гринуич/ той беше обесен в затвора Йервада в щата Махаращра, предаде Франс прес.

Двайсет и четиригодишният пакистанец Мохамад Аджмал Касаб, член на радикалната ислямистка групировка Лашкар-е-Тайба, беше осъден на смърт през май 2010 година за убийства, военни действия срещу Индия, заговор и тероризъм, припомня БТА. Той беше единственият оцелял от групата нападатели. Останалите деветима бяха убити при намесата на силите на реда.

От 26 до 29 ноември 2008 година десетимата тежковъоръжени престъпници откриха огън в сградата на железопътната гара "Виктория", взеха заложници в петзвездните хотели "Тадж Махал" и "Оберой", нападнаха ресторант и полицейски участък. Атакувани бяха общо седем обекта, включително градска болница и еврейски център. Касаб бе признат за виновен като участник в касапницата на гарата, където бяха убити 52-ма души, и съдът постанови да бъде обесен.

Пакистанските талибани заявиха, че са шокирани, че Индия е екзекутирала Мохамад Аджмал Касаб, предаде Ройтерс. "Несъмнено е много шокираща новина и голяма загуба, че мюсюлманин бе обесен на индийска земя", каза говорителят на пакистанските талибани Ихсанула Ихсан. Лидерът на обвинената за атентатите в Мумбай пакистанска групировка Лашкар-е-Тайба заяви, че екзекутираният Мохамад Аджмал Касаб е герой и смъртта му ще вдъхнови други бойци да последват примера му.