Обама нареди да започне вдигането на санкциите срещу Иран
Обама нареди да започне вдигането на санкциите срещу Иран / снимка: Guliver/Getty Images

Американският президент Барак Обама нареди американското правителство да предприеме стъпки към вдигане на санкциите срещу Иран, заради постигането на ядрената сделка между Световните сили - САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, и Техеран по-рано тази година.

Директивата на държавния глава идва 90 дни след като Съветът за сигурност на ООН официално одобри иранското споразумение, известно като Съвместен всестранен план за действие.

„С настоящото ви насочвам към предприемането на всички съответни допълнителни мерки за осигуряването на бързо и ефективно прилагане на американските ангажименти, изложени в Плана за действие, в съответствие с американското законодателство”, се казва в меморандума на Обама до Държавния департамент и министерствата на енергетиката, търговията и финансите.

Според президента мерките ще започнат да се изпълняват след потвърждение от държавния секретар Джон Кери, че Техеран спазва своите ангажименти в рамките на споразумението.

„Това е важен ден за всички нас и критична първа стъпка в процеса за осигуряването на това, че ядрената програма на Иран ще бъде изключително и само за мирни цели”, се казва в съобщение на Кери.

Въпреки това няма да има незабавно вдигане на санкциите - пълното им облекчаване ще дойде, когато Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че Техеран е изпълнил своята част от сделката.

В рамките й Иран ще трябва значително да ограничи програмата си за обогатяване на уран, да предаде или разреди по-голяма част от своето високообогатено гориво и да отвори ядрените си обекти за инспектори от МААЕ.

В замяна САЩ, Европа и други държави ще отменят икономическите санкции, наложени на страната заради притесненията, че Техеран може да развие ядрено оръжие.

Източник: БГНЕС