/ БГНЕС
Два самолета с хуманитарна помощ от Обединените арабски емирства (ОАЕ) кацнаха днес на международното летище в сирийската столица Дамаск, предаде ТАСС, като се позова на обединеното оперативно командване на министерството на отбраната на ОАЕ.

С двата самолета в Сирия са доставени "12 тона хуманитарна помощ, включително палатки, в които могат да се подслонят 216 души", се казва в изявление на командването.

Освен това в Сирия тази сутрин кацна самолет от Индия с 6 тона медицински материали и лекарствени препарати, предаде сирийската новинарска агенция САНА.

Унищожителните земетресения, които засегнаха Югоизточна Турция и Северна Сирия, отнеха живота на над 8700 души в двете страни. В Сирия най-сериозно пострадаха провинциите Алепо, Латакия, Тартус и Хама.

Китай ще предостави на Сирия хуманитарна помощ в размер от 30 милиона юана (4,4 милиона долара), заяви днес на редовен брифинг говорителката на китайското външно министерство Мао Нин, цитирана от Ройтерс.

Мао изтъкна, че два милиона долара от помощта ще бъдат дадени под формата на пари в брой и на доставки, от които има спешна нужна. Освен това Китай ще ускори съществуващите проекти за предоставянето на хранителна помощ.

Китай вече обяви, че ще предостави на Турция спешна помощ в размер от 40 милиона юана.

Китайски спасителен екип пристигна рано тази сутрин на летището в турския град Адана, съобщи китайската държавна телевизия. Екипът се състои от 82 души, като заедно с него от Китай пристигнаха и 20 тона медицински и спасителни материали.

Екипът ще си сътрудничи с местните власти, с китайското посолство в Турция, с ООН и с други организации, които оказват помощ.  


Момче от Сирия търси помощ в TikTok сред руините от земетресението (Видео)

Афганистан ще изпрати около 165 000 долара помощ на Турция и Сирия, за да подпомогне реакцията на опустошителното земетресение с магнитуд 7,8, което се случи тази седмица, предаде CNBC, цитирайки изявление на външното министерство администрацията на талибаните.

"Ислямското емирство на Афганистан обявява пакет от помощи в размер на 111 024 щатски долара и 55 512 щатски долара съответно за Турция и Сирия въз основа на споделената човечност и ислямското братство", се казва в изявлението на Министерството на външните работи.

Афганистан е в плен на тежка икономическа и хуманитарна криза и сам по себе си е място на една от най-големите програми за хуманитарна помощ на ООН. БГНЕС припомня, че талибаните поеха властта през 2021 г., когато чуждестранните сили се изтеглиха. Действието предизвика налагането на санкции върху банковия сектор, и нито една столица не е признала официално правителството му

 
Божидар Захариев/БТА, БГНЕС