Няма връзка между свободата на медиците и ядрения реактор за Либия
Няма връзка между свободата на медиците и ядрения реактор за Либия / снимка: BGNES

Френският президент Никола Саркози увери в Триполи, че няма никаква връзка между евентуалната доставка на ядрен реактор за Либия и освобождаването на българските медици, предаде Франс прес.

"Единствената връзка е, че ако сестрите не бяха освободени, аз нямаше да дойда тук", заяви Саркози на пресконференция в Триполи. По-рано в либийската столица беше подписан френско-либийски меморандум за сътрудничество в ядрената енергетика за граждански цели, който предвижда да се проучи възможността Франция да достави на Либия ядрен реактор за обезсоляване на морска вода.

На пресконференцията Саркози подчерта, че през 2003 година Триполи е взел решение да се откаже от всичките си амбиции да се сдобие с ядрено оръжие. Френският държавен глава обаче припомни, че либийците разполагат с 1600 тона уран, датиращ от времето, когато са работели по програма за разработване на ядрено оръжие.

Френският президент обяви също така, че Франция ще направи сондажи в Либия заедно с либийски специалисти, за да открие дали там няма уранови находища. Сондажите ще бъдат в южната част на страната, близо до Нигер - държавата, която доставя най-много уран за Франция.