Няма спор, че българките са невинни
Няма спор, че българките са невинни / netinfo

Доказателствата, че българските медицински сестри, задържани в Либия, са невинни са научно необорими. Това заяви в специално интервю за Дарик радио доктор Оливър Пайбъс от Оксфордския университет. Той е един от учените, анализирали кръвни проби на болни от СПИН деца в Бенгази. Резултатите от този анализ бяха публикувани преди дни в най-престижното научно списание в света „Нейчър”. Те доказват, че СПИН епидемията е започнала далеч преди българските медици да постъпят на работа в Бенгази.

Колко време преди март 1998 година се е появила болестта за пръв път у децата?

Зависи от вируса, който разглеждаме и от метода на анализ, който използваме. За да се уверим, че резултатите са чисти, използвахме широк спектър от методи на анализ. Опитахме се да направим анализите по много различни начини, за да се уверим, че методът, който използвахме, не оказва заблуждаващ ефект върху резултатите. Установихме, че който и метод да използваме, общият източник през цялото време беше от преди март 1998 година. Изглежда, че разпространението на Хепатит С е започнало малко преди епидемията от ХИВ. Това вероятно е станало заради проблеми с недостатъчно стерилна игла на спринцовка. Вирусът на Хепатит С се пренася много по-лесно с инжекции, отколкото вирусът на ХИВ. Затова предполагаме, че епидемията от Хепатит С е започнала първа, а тази от СПИН след нея.

Очаквате ли либийският съд да приеме резултатите от вашия анализ?

Нямам идея. Не съм адвокат, а учен. Затова не разбирам законовите процедури много добре. Понякога си мисля, че адвокатите също не разбират научните процедури много добре.

Според това, което казвате, излиза, че е доказано, че епидемията се е появила в болницата преди появата на българите в нея.

Това е изводът от нашето изследване.