Ново поколение пирати напада кораби в Аденския залив
Ново поколение пирати напада кораби в Аденския залив / снимка: Reuters

Ново поколение добре организирани пирати от Сомалия напада кораби и използва парите от откупите за по-нататъшна престъпна дейност, заяви представител на петролната компания „Роял Дъч Шел", цитиран от Ройтерс.

Пиратите развиват по-структуриран и по-организиран подход, заявил Ян Коперницки, вицепрезидент на „Шел шипинг". Тази тенденция по думите му тревожи транспортната индустрия, защото дейността на пиратите все повече започва да прилича на организирана престъпност. „Първото поколение пирати бе наследено от второ поколение, което е различно и формира различни групи", каза Коперницки. „Изобщо не искам да твърдя, че това е свързано с тероризма, доколкото знаем сега", уточни той, цитиран от БТА.

"Пиратите от първото поколение си поделяха парите от откупите, за да издържат селата си в Сомалия", посочи Коперницки и добави, че днес те използват по-ефективно кораби майки и малки бързоходни лодки. „Днес виждаме структурирана организация. Впечатлението, което имаме е, че паричните потоци напускат Сомалия и захранват криминални елементи", обясни още Коперницки.

През последната година пиратството стана проспериращ бизнес - подкупи от милиони долари се превърнаха в начин за правене на пари в бедната страна. Според експерти нападенията в морето няма да спрат преди в държавата да бъде наложена легитимна власт. В страната няма функциониращо правителство от 1991 г.