Нови сблъсъци в Белфаст
Нови сблъсъци в Белфаст / БГНЕС

Бунтовете в столицата на Северна Ирландия Белфаст продължиха четвърти ден, като в нощта срещу сряда протестиращите подпалиха няколко коли и замеряха полицаите с коктейли Молотов, съобщава Би Би Си. Безредиците провокира забрана за провеждане на традиционния марш на Ордена на оранжистите, с цел да се попречи на протестантите да преминат през католическия квартал.

По време на сблъсъците във вторник агресивно настроени протестиращи запалиха няколко коли и откраднаха фотоапарата на френски репортер, отразяващ събитията. Полицията използва водни струи за разпръскване на тълпата. От началото на протестите са ранени около 70 полицаи, а 60 души са арестувани, посочва БГНЕС.

Протестантски шествия се организират традиционно от април до август в Северна Ирландия, като кулминацията е на 12 юли и отбелязва победата през 1690 година на протестантския крал Уилям III Орански над католическия му съперник Яков II. Почти всяка година на този ден шествията излизат от контрол.

В продължение на 30 години Северна Ирландия, която е британска провинция, беше обхваната от насилие на верска основа, което взе 3500 жертви. Чрез мирните споразумения, подписани през 1998 година, властта бе поделена между протестанти и католици, но оттогава от време на време има изблици на насилие.