Нови сблъсъци избухнаха в Тунис
Нови сблъсъци избухнаха в Тунис / снимка: Reuters

Демонстранти замеряха с камъни и бутилки полицейски сили за борба с безредиците в Тунис, близо до офиса на временния министър-председател, предаде Франс прес. Полицията използва срещу протестиращите сълзотворен газ.

Сблъсъците станаха докато полицаи се опитваха да изведат чиновници от сградата на правителството на Мохамед Гануши. Десетки демонстранти, които прекарали нощта на място въпреки полицейския час, се втурнали към тях. Полицаите изстреляли по тях сълзотворни гранати.

Военни преговарят с протестиращите в опит да ги успокоят. Мобилизацията срещу присъствието на министри от кабинета на сваления президент Бен Али в преходното правителство не само не намаля, но и се изостри през уикенда. Сега постоянно има присъствие на демонстранти пред офисите на Гануши. Това става седмица след встъпването в длъжност на преходното правителство, което трябва да подготви произвеждането на свободни и демократични избори до шест месеца, допълва БТА.

Около хиляда младежи от крепостите на "жасминовата революция" в централната част на Тунис пристигнаха в столицата начело на "Керван на освобождението" с твърдото намерение да си заминат едва когато правителството бъде свалено. Към тях се присъединиха още няколко хиляди демонстранти и стотици от тях пренебрегнаха полицейския час и лагеруваха пред сградата на правителството въпреки леденостудената нощ.

Очаква се още хора от провинцията да дойдат в столицата, според послания по Фейсбук. Учениците и студентите трябва да възобновят учебните занятия, които бяха прекъснати на 10 януари, четири дни преди бягството на Бен Али в Саудитска Арабия.

Синдикатът на преподавателите в началното образование обаче призова към безсрочна обща стачка с искането за ново правителство без никакви министри от продължилото 23 години управление на Бен Али. За момента призивът на синдиката е следван в повечето райони на страната.