Нови разкрития около атентата на гарата във Волгоград
Нови разкрития около атентата на гарата във Волгоград / снимка: БГНЕС, архив

Установена е самоличността на извършителя на атентата на железопътната гара във Волгоград. Това е Павел Печонкин, съобщи агенция Интерфакс. По данни на източник от правоохранителните органи Печонкин е работил като фелдшер в "Бърза помощ", преди да се присъедини към екстремистка групировка от Дагестан и да приеме името Ансар ар Руси.

Вчера руски медии съобщиха, че нападението е извършено от "черна вдовица", както наричат вдовиците на екстремисти, нападащи цивилни руснаци, за да отмъстят за своите близки, убити от руските сили за сигурност. Днес обаче руски агенции - Интерфакс и РИА Новости - посочиха, че разследването се насочва към човек, свързан с бойците в кавказката република Дагестан. Появи се името Павел Печонкин, преди година приел исляма, наричан също в руските медии "фелдшерът-уахабит". Родителите му и сега живеят в република Марий Ел, в малкото градче Волжск, пише "Московский комсомолец".

Окончателните данни за самоличността на атентатора ще бъдат ясни, след като излязат резултатите от ДНК анализите.

Междувременно стана ясно, че сградата на гарата във Волгоград, където в неделя бе извършен атентат, е частично отворена за пътници, предаде ИТАР-ТАСС. По информация от компанията все още са затворени чакалнята и залата с касите. В момента там сменят стъклата и се извършва козметичен ремонт. Компанията се надява, че утре ще бъдат отворени и тези помещения. Зоната на входа, където се взриви терористът, е затворена за основен ремонт.

Веднага след взрива сградата беше затворена изцяло, а хората, пътуващи за далечни дестинации, използваха пероните на близката крайградска гара, предава БТА.

Тази сутрин във Волгоград бе извършен и втори атентат - терорист се взриви в тролейбус. Привечер от улицата, на която проехтя взривът, бе махнат смачкания корпус на тролейбуса. Общо в двата атентата загинаха 31 души.

В следствие във Волгоград се провежда антитерористична операция с участието на над 4000 сътрудници на министерството на вътрешните работи, съобщи РИА Новости.

„Във Волгоград личният състав на полицията и военнослужещите от вътрешните войски служат в усилен режим. От сутринта се провежда операция „Вихър-Антитерор", в която са задействани над 4000 сътрудници на министерството на вътрешните работи и военнослужещи от вътрешните войски", заяви официалният представител на оперативния щаб на Волгоградска област Андрей Пилипчук, предава агенция "Фокус".

По неговите думи в града действат 268 издирвателни групи и 142 контролни поста. „В хода на работата специално внимание се отделя на местата, където се събират хора, в това число гари, търговски центрове и други обекти", добави Пилипчук.