Руският опозиционер Алексей Навални е изправен пред перспективата за нови наказателни обвинения, след като "на практика е бил принуден да наруши правилата на наказателната колония с максимална сигурност, където е държан“, заяви един от адвокатите му във вторник, цитиран от Reuters.

Вадим Кобзев обяви в Twitter, че "смърдящ затворник с лоша хигиена“ е бил вкаран в килията на Навални в понеделник като "провокация“, докато той е изпълнявал затворнически труд, и че Навални не е имал друг избор при завръщането си, освен да го извлече от там.

Тогава му е било заявено, че ще бъде обвинен във възпрепятстване на затворническите власти, което носи максимална присъда от пет години, уточни Кобзев.

Пенитенциарната служба не отговори веднага на искане за коментар.

Грозев: В карцера при Навални се вкарваше съкилийник с инфекциозно заболяване

Носителят на наградата "Сахаров“ за свобода на мисълта вече излежава 11 години и половина години лишаване от свобода в наказателната колония ИК-6, на около 240 км източно от Москва, по обвинения в измама и неуважение към съда, които според него са били скалъпени, за да го накарат да млъкне.

Миналия четвъртък негов говорител заяви, че той страда от силна болка в стомаха и че се страхува, че му е дадена отрова, припомня Reuters.

Два дни по-рано той каза в акаунта си в Туитър, управляван от негови сътрудници, че е бил преместен обратно в изолация и принуден да търпи "адски" условия.

Кобзев  заяви, че това е 13-ият престой на Навални в наказателна килия от ареста му през 2021 г.

Преди да бъде аресутван около фигурата на Навални се разрази скандал заради предполагаемото му отравяне с бойното нервно-паралитично вещество "Новичок“ в Русия. Той бе транспортиран за лечение в германската болница "Шарите“, но след няколко месеца реши да се върне в родината си, където бе арестуван за нарушаване на условна присъда.

Неговата Фондация за борба с корупцията е обявена за незаконна и "екстремистка“, другите нейни лидери са в изгнание.
Агенция "Фокус"