Нов атентат във Волгоград взе 15 жертви
Нов атентат във Волгоград взе 15 жертви / БГНЕС

Петнайсет души загинаха и поне 27 бяха ранени при взрив в тролейбус във Волгоград, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на медицинските служби в града. Сред ранените има бременна жена и дете на една година. Трима от ранените са с опасност за живота, заяви пред агенцията прессекретарят на руския министър на здравеопазването Олег Салагай.

Взривното устройство, избухнало в тролейбуса, е задействано от терорист самоубиец. Експлозията е свързана с атентата на жп гарата в града. Това сочат предварителните данни на следствието, съобщи за ИТАР-ТАСС говорителят на федералния Следствен комитет Владимир Маркин.

Фрагменти от тялото на атентатора са изпратени за генетична експертиза с цел да бъде установена неговата самоличност. Експлозията е отнесла покрива на тролейбуса и е изпочупила стъклата на прозорците в отсрещната пететажна сграда. Мощността на устройството е била най-малко 4 килограма тротилов еквивалент, заяви Маркин, цитиран от БТА.

Според следствието на жп гарата са използвани експлозиви с мощност най-малко 10 килограма тротилов еквивалент. И в двата случая устройствата са били натъпкани с идентични поразяващи елементи, което налага извода, че има връзка между двата атентата.

Междувременно стана ясно, че живеещи във Волгоград чеченци даряват кръв за пострадалите при терористичните нападения в руския град, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на Чеченската република във Волгоградска област.

"Чеченци, живеещи във Волгоград, активно даряват кръв за пострадалите в резултат на терористичните актове. Освен това има много желаещи да дарят кръв от далечни краища на областта. Ние поддържаме постоянна връзка с местните власти и сме готови да им окажем каквато и да е подкрепа от наша страна", каза Абдулмежед Баймурадов.

Полицията задържа и разгони по-рано хора, отзовали се на призивите в интернет да се съберат в 16:00 ч. местно време във Волгоград за почитане на паметта на загиналите 30 и ранени около 100 души в двата атентата в града за последните 24 часа, съобщават руските медии. Събралите се на Алеята на героите в центъра на града бяха предупредени, че нямат право да провеждат масово мероприятие на обществено място, съобщава dnevnik.bg.

Следователите продължават да събират веществени доказателства за инцидента, посочи говорителят.

При вчерашната експлозия на жп гара са загинали 17 души, а над 40 са ранени и пет от тях са в критично състояние. Взривът, избухнал във волгоградски автобус на 21 октомври т. г., причини смъртта на 7 души и рани над 40, напомня ИТАР-ТАСС.

Силите на реда във Волгоград започнаха масови проверки в жилищните сгради, по пазарите, търговските обекти, хотелите и транспортните възли. Те отделят специално внимание на гостите на града. Междувременно руският Национален антитерористичен комитет взе решение да активизира дейността на своите поделения във всички региони на федерацията, съобщи източник от тази организация. Президентът Владимир Путин възложи на комитета ред задачи за повишаване на сигурността в цяла Русия и по-специално във Волгоградска област, за което всеки ден ще му се докладва.