Норвежка партия се извини за изказване на свой представител срещу французи и българи
Норвежка партия се извини за изказване на свой представител срещу французи и българи / снимка: БГНЕС, архив

Норвежка дясна популистка партия се извини на Франция за коментар на свой представител, който приравни французите и българите към престъпници, предаде АФП.

Пер Сандберг, зам.-председател на Партията на прогреса, втора политическа сила и основна опозиционна формация в Норвегия, предложи в четвъртък „три незабавни мерки, за да бъде спрян потокът от просия и престъпност”. Въз основа на съществуващи разпоредби „полицията може да спира на границата организирани групи от роми, българи или французи, защото се знае от опит, че тези лица смущават обществения ред и е доказано също, че мнозина се занимават с престъпна дейност”, отбеляза Сандберг, председател на комисията по правосъдието в норвежкия парламент, в текст, разпространен в интернет.

Част от френската общност в Норвегия е изразила възмущение от този коментар и посолството на Франция в скандинавската държава се е свързало тези дни с Партията на прогреса. В резултат популистката формация поднесе днес своите извинения в
дипломатическото представителство.

Партията на прогреса уточни, че в текста първоначално били споменати само ромите, но Сандберг добавил французите и българите, за да не оставя впечатление, че заклеймява ромската общност. Съветник във френското посолство допълни, че според дадените обяснения тези националности били посочени като произволни примери, уточнява БТА.

Според проучванията на общественото мнение в Норвегия Партията на прогреса би могла след предстоящите през септември парламентарни избори да състави коалиционно правителство с Консервативната партия.