самолет пътник
самолет пътник / iStock/Getty Images
Нискотарифната авиокомпания Райънеър (Ryanair) и други бюджетни авиопревозвачи се очаква да започнат да летят от летището на Санкт Петербург през 2020 г., съобщи руското министерство на транспорта, цитирано от Ройтерс.

Решението е част от руския план за увеличаване на туристическия поток към Санкт Петербург и ще означава по-голяма конкуренция за руските авиопревозвачи, включително националния Аерофлот.

Самолет от България е приземен аварийно в Рим заради състоянието на пасажер (ВИДЕО)

Министерството уточни вчера, че Райънеър, ИзиДжет (EasyJet), Уизеър (Wizzair), Волотеа (Volotea) Еър Балтик (Air Baltic) и Флай Уан (Fly One) са проявили интерес към полетите от летище Пулково в Санкт Петербург. То е четвъртото по големина в Русия след трите московски.

Ведомството посочи, че компаниите са подали молби за полети от Пулково до 22 държави.

Русия ще въведе т.нар. режим "Открито небе" за компаниите за пет години, допълни министерството, като се позволи на авикомпаниите да летят до Санкт Петербург без изискваните традиционни двустранни междуправителствени споразумения.

Решението е взето след въвеждането на специална система за електронни визи за туристи, посещаващи Санкт Петербург, от която могат да се възползват гражданите на 53 държави.
БТА