Никола Саркози гласува, не направи изявление пред медиите
Никола Саркози гласува, не направи изявление пред медиите / снимка: Reuters

Френският президент Никола Саркози, който се бори за преизбиране, гласува на първия тур от изборите в избирателна секция в богаташкия 16-ти район на Париж, предадоха осведомителните агенции.

Съпроводен от съпругата си Карла Бруни-Саркози, консерваторът Саркози стана последният от десетимата кандидати, явил се пред урните. Секцията, в която гласува президентското семейство, е в училище край дома на Бруни-Саркози. На излизане президентът помаха с ръка от автомобила си, но не направи изявления пред медиите.

Пристигането на Саркози бе посрещнато от огромно множество журналисти пред училището, но вътре бяха допуснати само неколцина телевизионни оператори и фоторепортери. Събралите се избиратели приветстваха президентската двойка при влизането й в сградата. Вътре държавният глава предостави на съпругата си възможността първа да пусне своята бюлетина. После гласува и той, ръкува се с членовете на комисията и на излизане изслуша в продължение на няколко минути възгласите на съгражданите си.

Никола Саркози се кандидатира за втори петгодишен мандат. През 2007 г. той победи след два тура представителката на социалистите Сеголен Роаял, посочва БТА.

Предизборните анкети сега сочеха, че Саркози ще се класира втори на първия тур след социалиста Франсоа Оланд, който ще го победи и на заключителния втори тур на 6 май.