Нигерийската армия освободи 160 жени и деца, пленници на Боко Харам
Нигерийската армия освободи 160 жени и деца, пленници на Боко Харам / БГНЕС

Нигерийската армия освободи 160 жени и деца, държани в плен от бойци на радикалната групировка Боко Харам. По данни на военни източници операцията е проведена в горския масив Самбиса, в Североизточна Нигерия, където има тилови бази на екстремистите, предаде ТАСС.

Сред освободените са около 60 жени на различна възраст и 100 деца, уточни говорител на въоръжените сили на Нигерия. По-рано тази седмица, в същия горски масив, нигерийската армия освободи приблизително 200 момичета и 100 жени. При избухналите боеве в девет отделни екстремистки лагери в горския масив Самбиса са загинали няколко души, включително войник и жена, предаде Асошиейтед прес, също позовавайки се на съобщението на говорителя на нигерийската армия. По думите му осем жени са с огнестрелни наранявания, а четирима военнослужещи са тежко ранени.

Някои от освободените по-рано жени били толкова променени от пленничеството си, че започнали да стрелят по своите освободители, обърна внимание представител на нигерийските власти. По думите му те ще се нуждаят от интензивно психологическо лечение.

Боко Харам обучава отвлечени жени да се бият

Цитираният говорител на нигерийската армия съобщи, че при боевете са загинали и няколко полеви командири на Боко Харам, както и бойци на ислямистката групировка. Били са заловени или унищожени танкове и боеприпаси за едрокалибрени оръжия.

Смята се, че сред освободените няма нито едно от над двестате момичета, които бяха отвлечени от тяхното училище в нигерийското село Чибок през април 2014 г., отбелязва ДПА. Това похищение предизвика възмущение по целия свят.

Източник: БТА