/ iStock/Getty Images
Турското външно министерство разпространи днес реакция към последните изявления на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с посещението й в Турция и създалата се неловка ситуация с липсата на стол за нея, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган обвини италианския премиер в нагло поведение (ВИДЕО)

Спорът по повод разпределението на столовете по време на посещението в Турция на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел нямат нищо общо с това да бъдеш европеец, да бъдеш жена, с Истанбулската конвенция и с позицията на ЕК.

Безсмислено е да се търси лош умисъл в случая, се казва в позиция на турското външно министерство. Реакцията идва след изявлението на председателката на ЕК в понеделник, когато тя заяви, че се е почувствала засегната, незачетена като жена и европеец по повод случая "дивангейт".

Франция смята, че „Дивангейт“ е капан, заложен от Турция

По думите й, всичко се е случило, защото е жена. Тя добави, че е първата жена председател на ЕК. Фон дер Лайен заяви, че ЕК ще предложи законопроект, с който да се заобиколи съпротивата срещу въвеждането на Истанбулската конвенция.

Турция изпълни всички предявени към нея искания (по време на визитата на Фон дер Лайен и Мишел), се казва в изявлението на турското външно министерство. Турция е доволна от това, че за първи път председател на ЕК е жена и смята, че това представлява важна стъпка за увеличаване на правата на жените и за равните права.

Нашият президент поддържа близки приятелски връзки с Фон дер Лайен, базирани на взаимно доверие и уважение, е посочено още в текста.
БТА