Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / Gulliver/Getty Images
Окончателните резултати от парламентарните избори в Израел на 2 март потвърждават победата с лека преднина на дясната партия "Ликуд" ("Съюз") на премиера Бенямин Нетаняху, предадоха Франс прес и ДПА.

Президентът Реувен Ривлин има срок до вторник, за да реши кого да натовари със съставянето на ново правителство.

Съгласно изборните резултати, които бяха публикувани днес, партия "Ликуд" е получила 29,46% от гласовете и съответно е спечелила 36 места в 120-членния еднокамарен парламент, Кнесета. Със своите съюзници - ултраортодоксалните партии "Шас" (9 депутати) и "Обединен юдаизъм на Тората" (6 депутати), както и съюзът на крайнодесни партии "Ямина" ("Десница", 6 депутати) - блокът на Нетаняху разполага общо с 58 места в парламента, с три по-малко от необходимите, за да има мнозинство. Сега той се опитва да убеди депутати от опозицията да преминат на негова страна, отбелязва Франс прес.

Израелски съд отхвърли искането на Нетаняху за отлагане на съдебния процес срещу него

Центристката коалиция "Синьо и бяло" на Бени Ганц е получила 26,59 процента от гласовете, тоест 33 депутатски места. Ганц изрази желание да формира правителство с подкрепата на Обединената листа на израелските араби, която постигна исторически резултат, като спечели 15 депутатски места.

Утре се очаква среща на Ганц с лидерите на Обединената листа.

Орли Леви-Абекасис, председателката на центристката партия "Гешер" ("Мост"), която е съюзник на "Синьо и бяло", обаче даде да се разбере, че няма да участва в правителство на Ганц, ако то има подкрепата на арабския блок. Съюзът на "Гешер" и левите партии "Авода" (Партията на труда) и "Мерец" ("Енергия") спечели общо седем депутатски места.

Нетаняху обеща анексия на части от Западния бряг ден преди ключовите избори в Израел

Остава да вземе решение светската националистическа партия "Израел бейтену" ("Нашият дом Израел") на Авигдор Либерман. Тя преговаря с Ганц, тъй като твърдо е решила да сложи край на ерата Нетаняху. На най-дълго управлявалия премиер в историята на Израел наскоро бяха повдигнати обвинения в корупция.

Президентът Реувен Ривлин отново призова за формиране на правителство на националното единство с редуване на Нетаняху и Ганц на премиерския пост. Той апелира за такъв вариант и след парламентарните избори през април и септември миналата година, които завършиха със сходни резултати и не излъчиха ясен победител.

Израелският президент ще проведе консултации с лидерите на парламентарно представените партии в неделя. След това ще трябва да реши дали да повери съставянето на новото правителство на Нетаняху, Ганц или евентуално на друг кандидат.
БТА