Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Ден преди третите избори в Израел за година премиерът Бенямин Нетаняху обеща, че ако бъде избран отново, ще анексира част от окупирания Западен бряг в рамките на седмици.

В интервю за израелското обществено радио Нетаняху заяви, че анексирането на долината на Йордан и други части на Западния бряг е негов основен приоритет сред "четири големи спешни мисии".

"Това ще се случи в рамките на седмици, най-много два месеца, надявам се", каза той в интервюто, излъчено 24 часа преди да бъдат отворени урните. „Съвместната американско-израелска картографска комисия започна работа преди седмица“, добави той.

Израел: Няма да дадем и сантиметър земя на арабите
 


Широко критикуваният план за мир в Близкия изток на президента на САЩ Доналд Тръмп, разкрит в края на януари, даде зелена светлина на еврейската държава да анексира района и предложи комисия, която да определи точните граници на територията, която ще бъде анексирана.

Сред другите приоритети на Нетаняху са подписване на "исторически" договор за отбрана със Съединените щати, ключов съюзник на Израел, и "изкореняване на иранската заплаха", без да уточнява плана си за Техеран.

Нетаняху обяви план за построяването на 3500 нови домове за заселници близо до Ерусалим

Той многократно се ангажира да спре ислямската република да разработва ядрено оръжие и не изключи използването на сила. Нетаняху също така се обяви за възпиране на ирански и съюзни сили, действащи в съседна Сирия.

Израел редовно изстрелва ракети, които, според негови изявления, са по ирански цели в Сирия, където елитните ирански сили и съюзните милиции играят ключова роля в конфликта на страната.
Нетаняху заяви, че четвъртата му „незабавна“ цел, ако спечели друг мандат - въпреки изправянето пред съдебен процес по множество обвинения в корупция - ще бъде основна икономическа реформа, която да свали високите разходи за живот в Израел.

След неубедителните избори през април и септември, последните проучвания на общественото мнение поставиха десния Нетаняху и неговия центристки съперник Бени Ганц почти на равни позиции в гласуването в понеделник.
 
БГНЕС