Навършват се 100 години от потъването на „Титаник”
Навършват се 100 години от потъването на „Титаник” / снимки: Reuters

Навършват се сто години от потъването на "Титаник" - една от най-големите катастрофи в съвременната история. Корабът потъва в нощта на 14 срещу 15 април 1912 г. при първото му плаване от Саутхемптън (Югоизточна Англия) към Ню Йорк. Близо 1500 са жертвите на трагедията.

Междувременно по кината тръгна триизмерната версия на легендарния филм „Титаник". Той излиза 15 години след появата на оригиналната лента, която се превърна в огромен хит, донасайки милиарди долари в световния бокс офис и спечели 11 Оскара.

Близо 16 000 души се събраха снощи в Белфаст, Северна Ирландия, на доковете, откъдето е бил пуснат на вода "Титаник", на безплатен концерт на открито, организиран по повод 100-годишнината от потъването на луксозния пътнически кораб, предаде Франс прес. Сред изпълнителите бяха ямайския певец Шон Пол и лондонската певица Кейти Би. Концертът се състоя в парка, построен в района на старата корабостроителница на Белфаст. Отворен миналия месец, увеселителният парк разказва историята на луксозния кораб от конструирането до пускането му на вода, потъването и всичко, което се случва след това.

Навършват се 100 години от потъването на Титаник
netinfo