Малтийката Роберта Мецола е третата жена председател на ЕП след французойките Симон Вей (1979 - 1982 г.) и Никол Фонтен (1999 - 2002 г.), отбелязва Франс прес.

Мецола е евродепутат от 2013 г. и заместник-председател на ЕП от 2020 г. Днес тя навършва 43 години. Неотдавна тя стана по-позната на широката общественост, защото пое временно председателския пост след хоспитализирането на Давид Сасоли. Мецола е член на парламентарната група на Европейската народна партия.

Новата председателка на ЕП има четири деца и си навлече критики от страна на колегите си заради това, че е противник на абортите - типична нагласа за Малта, последната страна в ЕС, в която абортите остават незаконни.

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

Мецола е християндемократка. Тя е най-младият председател на ЕП, допълва Асошиейтед прес.

В речта си избирането й днес Мецола заяви, че ще се придържа към стила на работа на Сасоли, а именно - постигане на консенсус и събиране на хората с различни позиции около една маса за преговори. Тя се вдъхновява и от примера на Хелмут Кол и Франсоа Митеран за преодоляване на партийните разделения.

Мецола е първият политик от Малта, който заема толкова висок пост в ЕС. Тя казва, че постигнатото от нея ще е пример за всяко малтийско момиче и за всеки, който се осмелява да мечтае.
БТА