Наводненията на Балканите заплашват с епидемии
Наводненията на Балканите заплашват с епидемии / снимка: БГНЕС, архив

Нова опасност се задава към Балканите заради огромния брой удавени животни, които представлява опасност за здравето на хората.

Ферма близо до босненския град Шамац е загубила между 450 и 500 крави. Сръбската ветеринарна инспекция съобщи, че досега в страната са унищожени 140 тона трупове на животни. От инспекцията предупреждават гражданите да не се залавят сами с изхвърлянето на труповете, а да изчакат ветеринарните екипи, които със специални коли ще извозят животните и ще дезинфекцират района.

Сърбия се съгласи да обработи и животинските трупове от Босна и Херцеговина, въпреки закона за внасяне на трупове на животни, които се считат за отпадъци от първа категория.

Голямото количество дъжд и високата влажност създават опасност от развитието на различни заболявания по растенията. Това може да доведе до епидемии, предупреждават агрометеоролозите, уточнява БГНЕС.

Сръбското Министерство на земеделието предупреди фермерите да не събират реколта преди пълното изтегляне на водата заради опасност от бактериологично и химическо замърсяване.