НАТО ще запази пълния състав на контингента си в Косово
НАТО ще запази пълния състав на контингента си в Косово / netinfo

НАТО ще запази контингента си от 16 000 войници в Косово в пълен състав "за всеки случай", каза генералният секретар Яп де Хоп Схефер късно вчера, цитиран от Ройтерс.

"Няма нито един мотив да се намалява съставът на контингента", каза Де Хоп Схефер пред журналисти в холандския град Нордвейк, където днес и утре има среща на НАТО.

"Искаме да запазим КейФОР в готовност за всички варианти, да може да защити както мнозинството, така и малцинството", добави генералният секретар на алианса.

Пратениците на САЩ, Русия и Европейския съюз имат срок до 10 декември да изгладят противоречията между сръбското предложение Косово да получи широка автономност в рамките на Сърбия и искането на мнозинството етнически албанци в Косово областта да получи пълна независимост.

По-рано тази седмица министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс обезпокои някои съюзници с възможността да обмисли прехвърляне на американски войници от Косово в Афганистан следващата година, ако съюзниците на НАТО не се справят с възстановяването на реда в азиатската страна. По съвет на висши военни офицери обаче шефът на Пентагона удължи мисията на САЩ в Косово до лятото на 2008 г.