/ iStock/Getty Images
Стара въздушна база от комунистическата епоха в Албания ще се превърне в тактическа оперативна станция на НАТО, когато бъде отворена отново през 2023 г., съобщава “Евронюз”. Работата за надграждане на авиобаза Кучова като модерен център за операции е започнала през януари,а целта е да бъде подобрена способността й да приема множество изтребители от съвременната ера.

НАТО и Албания са обещали 50 млн. евро за центъра, разположен на 85 километра южно от столицата Тирана.

ЕС одобри първата в историята си концепция за отбрана

Военните разходи сега нарастват в голяма част от Европа – най-вече в Германия, но и на Балканите. Напрежението расте и около Албания. Хърватия, която е член на НАТО, и Сърбия, която се противопоставя на Алианса, изглежда вече участват в една мини надпревара във въоръжаването.

Сърбия е закупила модернизирани самолети “МиГ-29”, танкове и ракетни системи от Русия, а Хърватия - 12 бойни самолета “Рафал” от Франция.

Байдън няма да посети Украйна по време на пътуването си в Европа

Малкият град Кучова е наречен Сталин по време на комунистическия режим в Албания, а базата е построена през 50-те години на миналия век с помощта на затворнически труд под ръководството на лидера Енвер Ходжа. Той въпреки че е комунист, в крайна сметка се противопоставя на СССР, Китай и близката Югославия след Втората световна война, като превръща Албания в “отшелническа държава”.
БТА/Евронюз