ЕС
ЕС / iStock/Getty Images
Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС одобриха първата в историята на Евросъюза концепция за отбрана - "Стратегически компас на ЕС". Тя беше разработвана в продължение на две години и предвижда ЕС да създаде собствени сили за бързо реагиране с личен състав до 5000 души, съобщиха дипломатически източник от Брюксел.

"Стратегическият компас е одобрен", каза той. Окончателното приемане на концепцията ще стане на срещата на върха на ЕС на 24-25 март. "Стратегическият компас няма нищо общо със ситуацията в Украйна, той се разработва от 2020 г. насам, но руската военна операция оказва голямо влияние върху заключителния етап на обсъждането.

Както заяви по-рано източник от външнополитическата служба, мнозина в ЕС наричат кризата в Украйна "тектонична промяна в европейската политика". "Виждаме, че в почти всички страни от ЕС се вземат важни решения в посока увеличаване на военните бюджети и засилване на ролята на отбранителната политика", продължава той.

Дипломатът припомни, че когато в началото на 2020 г. върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел е започнал да подготвя концепцията, "е казал, че Европа е в опасност". "И сега виждаме, че Европа е в още по-голяма опасност, отколкото си мислехме преди няколко месеца", каза той.
Трябва да се разбере, че този документ не е пряко свързан с украинската криза, а е насочен към следващите 5-10 години", каза източникът. Според него кризата в Украйна е най-сериозната от десетилетия насам, но заплахите за европейската сигурност са не само в Европа, но и извън нея, включително в Сахел и Тихоокеанския регион, и на тях също трябва да се реагира.

"Включихме в тази концепция решенията, взети на срещата на върха на ЕС във Версай (10-11 март - бел. ред.), че трябва да харчим повече и по-добре за отбрана", добави дипломатът. Той изтъкна необходимостта от значително увеличаване на възможностите за придвижване на оръжия и оборудване през европейска територия. Като пример беше посочен логистичен център в Полша за доставка на оръжия за Украйна.

"Стратегическият компас на ЕС има за цел да изгради способността на ЕС да провежда самостоятелно военни операции без подкрепата на САЩ и НАТО. В същото време авторите на документа подчертават, че отбранителната концепция на ЕС трябва да допълва НАТО, а не да се конкурира с нея. В документа се поставя силен акцент върху развитието на сътрудничеството между страните от ЕС в областта на разработването, производството и снабдяването с нови оръжия и военно оборудване.

През първата година Германия ще осигури 5000 войници за тези сили, съобщи австрийският „Дер Щандарт”.
 
БГНЕС