НАТО: Русия да не обстрелва сирийската опозиция, да насочи усилията си към ИД
НАТО: Русия да не обстрелва сирийската опозиция, да насочи усилията си към ИД / ThinkStock/Getty Images

НАТО призова Русия да прекрати обстрела на сирийската опозиция и на цивилни граждани, да насочи усилията си срещу "Ислямска държава" (ИД), както и да представи незабавно обяснения за навлизането на руски изтребители в турското въздушно пространство.

US генерал: Русия иска възстановяване на позициите си

В изявление след днешното извънредно заседание на посланиците на държавите от пакта се посочва, че руските военни действия в Сирия и региона будят все по-нарастваща тревога, особено с ударите по Хомс, Хама и Идлиб. Посочва се, че ударите по тези три населени места са довели до цивилни жертви и не са взели на прицел ИД.

Давутоглу: Не препоръчвам на никого да нарушава границите на Турция

Руските военни действия достигнаха още по-опасна точка с нарушаването на турското въздушно пространство на 3 и 4 октомври от изтребители Су-30 и Су-24. Тези машини са навлезли над Турция, въпреки ясните, навременни и неколкократни предупреждения от турската страна. Съобразно практиката на НАТО, турски изтребители са отговорили на тези нарушения с приближаването на нарушителя, се посочва в изявлението.

Турция прихвана руски боен самолет, нарушил въздушното й пространство

НАТО изразява силен протест срещу нарушаването на турското въздушно пространство и осъжда тези действия, които представляват навлизане във въздушното пространство на пакта. Подобно безотговорно поведение крие изключителна опасност. НАТО призовава Русия да прекрати тези действия и незабавно да представи обяснения, се допълва в документа.

Алиансът призовава Москва да вземе мерки подобни случаи занапред да не бъдат допускани.

Сигурността на НАТО е неделима и алиансът е солидарен с Турция. Ще продължим да следим събитията по югоизточните граници на пакта много отблизо, допълват посланиците на държавите от военния съюз.

Източник: БТА